Igår (torsdag) fick vi besök av Naturskolan ute i Skolskogen. Temat var vinterekologi.
Första uppgiften var att hålla en liten flaska med vatten (50 grader) varm. Så att den inte tappade för mycket värme. en grupp grävde ner den i snön. En annan stoppade den innanför jackan.
Vi pratade om hur djuren klarar vinter. Stora djur håller värmen lättare just på grund av att de är stora. Små djur måste hålla igång och äta nästan jämt. Små djur som sorkar och möss utnyttjar snöns förmåga att isolera. De bor under snön där det är varmare än i luften.
Träden skyddar sig mot vintern genom att tappa sina löv. Trädet suger upp vatten via rötterna och genom löven avdunstar trädet vatten. På vintern fryser vattnet i marken. Skulle löven sitta kvar skulle träden istället dö av uttorkning. Barrträden däremot täpper till sina barr med fett så att inte vattnet försvinner på vintern.
Vi pratade vidare om olika fågelarter. Våra vanligaste arter är bofink och lövsångare. Vilka arter som stannar i Sverige över vintern och vilka som flyttar och varför de flyttar. Om vi satt helt tysta kunde vi höra kungsfågeln kvittra svagt i skogen. Vi fick höra historien om hur kungsfågeln fått sitt namn.
Historien säger att fåglarna skulle tävla om vem som kunde flyga högst och därmed koras till fåglarnas konung. Till en början verkade det som om örnen lätt skulle vinna tävlingen, men när han började tröttna så lyfte en liten fågel som gömt sig på örnens rygg och flög ännu högre än den uttröttade örnen och gjorde därmed anspråk på titeln. Den lilla fågeln fick namnet kungsfågeln.
Vi lekte en lek som hette Entita-leken. Den handlar om hur Entitor samlar frön och hur deras gömda frön plundras av Talgoxar. Entitorna och Talgoxarna måste också akta sig för Sparvhöken.
Vi mätte snödjupet och kollade temperaturen vid marken under snön. Temperaturen var högre vid marken under snön än ovanför snön.
Vi såg harspår i snön.